Biomiska na klíčenie
Sada na klíčenie semien zaisťuje optimálne podmienky pri pestovaní klíčkov a výhonkov. Skladá sa z troch misiek, kam umiestnite semienka, záchytnej misky, kam odteká voda a viečka, ktoré zabezpečuje vlhké prostredie. Takto vypestované klíčky obsahujú obrovské množstvo vitamínov, minerálov a enzýmov.
Počas klíčenia začínajú v semienku prebiehať metabolické procesy, ktoré majú budúcej rastlinke poskytnúť dostatok živín pre jej rast. V semienku sa aktivujú enzýmy a až niekoľkonásobne v nich stúpne obsah vitamínov, hlavne B a C. Škroby sa premenia na cukry, bielkoviny sa štiepia na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Klíčky tiež obsahujú veľké množstvo železa a horčíka. Odporúčame konzumovať klíčky v surovom stave, aby sa zachoval obsah živín. Môžete si ich pridať do šalátu alebo k pomazánke na chlieb. Pri používaní v teplej kuchyni ich pridávajte až keď je jedlo hotové.
V závislosti od teploty, prístupu svetla a typu semien klíčenie trvá 2-7 dní.
Súprava na klíčenie obsahuje:
- viečko - vytvára vlhké prostredie a bráni prístupu nečistôt z okolia
- 3 klíčiace misky, ktoré umožňujú klíčenie 3 druhov semien naraz
- odpadový sifón - zabezpečuje stupňovitý prietok vody z jednej misky do druhej a súčasne udržuje priaznivý stav vlhkosti
- vzdušné a vetracie otvory na viečku a v miskách - na odvod vznikajúcich plynov
- záchytná miska na vodu
Tip na jednoduchý recept s klíčkami:
Šalát s brokolicovými klíčkami a grilovaným kuracím mäsom
Suroviny: 1 čínska kapusta, 50 g brokolicových klíčkov, kura, kôpor, korenie gyros, soľ a mleté čierne korenie, 2 lyžice jogurtu, 3 lyžice majonézy, 1 strúčik cesnaku
Čas na prípravu: 30 minút
Postup: Kuracie mäso narežte na kocky, posypte korením gyros. Opražte ho na horúcom oleji cca 10 minút. Čínsku kapustu narežte na pásiky, pridajte brokolicové klíčky a čerstvý kôpor. V ďalšej miske si zmiešajte jogurt, majonézu, cesnak a dochuťte soľou a korením. Všetky pripravené suroviny zmiešajte a šalát je hotový.
Klíčky môžete využiť naozaj v každom jedle. Či už v studenej alebo teplej kuchyni, k mäsu alebo do zeleninového jedla, na rodinnú večeru i párty pre priateľov. Presvedčte sa, že aj osvedčené recepty môžu byť ešte lepšie, ak k nim pridáte výnimočne chutné a zdravé klíčky!
Doplnili sme pre vás 3 nové druhy semienok:
Jemná zmes
Obsahuje rôzne druhy rastlín, ktorých klíčky spolu vytvárajú lahodnú chuťovú kompozíciu. Vďaka rozmanitosti druhov obsahuje táto zmes vysokú dávku vzácnych živín, minerálnych látok, aminokyselín a vitamínov. Klíčky obsahujú veľké množstvo vápnika, železa, draslíka, síry a mnoho stopových prvkov (jód, mangán, lítium, selén). Pravidelná konzumácia klíčkov znižuje množstvo zlého cholesterolu a reguluje trávenie. Klíčky sa skvele hodia na prípravu šalátov alebo ako doplnok k sendvičom.
Zmes obsahuje: fazuľa mungo 40%, lucerna siata 30%, šošovica biela 10%, šošovica zelená 5%. šošovica červená 5%, reďkvička siata 5%, reďkvička 5%
Alfalfa (lucerna siata)
Klíčky semien lucerny sú cenným zdrojom fytoestrogénov, ktoré prirodzeným spôsobom zmierňujú príznaky menopauzy. Pre vysoký obsah vitamínov A, E, B-komplex a mikroelementov sa klíčky lucerny odporúčajú tehotným i dojčiacim ženám a tiež osobám, ktoré nekonzumujú mäso. Vitamín B12 pôsobí protinádorovo a proti srdcovým chorobám. Látky posilňujú svaly, kosti a zuby. Klíčky sa konzumujú ako súčasť šalátov alebo ako obloha na chlebíčkoch.
Senovka grécka (pískavica)
Klíčky senovky majú všeobecný vplyv na posilnenie a omladenie organizmu, sú nevyhnutné ako doplnok stravy pri diétach podporujúcich vstrebávanie bielkovín a rastlinných tukov. Tým, že senovka stimuluje vylučovanie tráviacich štiav, podporuje trávenie a má tiež pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu a na regeneráciu všetkých tkanív vrátane podpory tvorby červených krviniek. Odporúča sa pri rekonvalescencii, pre športovcov a ľudí, ktorí trpia žalúdočnými vredmi.
Semená na klíčenie Fazuľa Mungo
Jej klíčky majú sladkú, jemne orieškovú chuť a nízky obsah kalórií, preto je súčasťou takmer všetkých redukčných diét.
Semená na klíčenie Žerucha
Majú pikantnú a výraznú chuť, sú bohatým zdrojom vitamínov C, PP, B a minerálnych látok ako je draslík, horčík, vápnik, síra a iné. Tiež patria medzi silné antioxidanty. Posilňujú telo, zlepšujú stav pokožky, nechtov a vlasov. Povzbudzujú chuť a trávenie, znižujú hladinu cukru v krvi, preto sú vhodné pre diabetikov.
Semená na klíčenie Slnečnica
Majú jemne ružové výhonky a orechovú chuť, preto sú vhodné na prípravu šalátov a ako príloha k sendvičom. Sú veľmi obľúbené vzhľadom na to, že obsahujú cenné vitamíny (A, C, D, PP), veľké množstvo proteínov a nenasýtených mastných kyselín. Majú pozitívny vplyv na metabolizmus, hlavne na metabolizmus tukov a sacharidov. Dodávajú telo fosfor a vápnik, ktoré sú dôležité pre posilnenie kostí a zubov a tiež železo nutné v krvotvorných procesoch.
Semená na klíčenie Fazuľa Adzuki
Fazuľa Adzuki sa chuťovo približuje k fazuľkám mungo. Jej červeno-hnedé semená sú výnimočné, pretože podporujú zdravé chudnutie. Klíčky pomáhajú pri liečbe ochorení súvisiacich s infekciami močového mechúra a chránia pred anémiou. Sú veľmi chutné, chrumkavé a majú jemnú orechovú príchuť. Hodia sa do ázijskej kuchyne, ako prísada do šalátov, cestovín, ryže, zapekaných jedál, zeleniny, ale aj ako základ na prípravu sladkých pokrmov. Sú zdrojom minerálnych látok, vitamínov E, B2, B1, B6, B3 a ľahko stráviteľných bielkovín (preto ich môžu vegetariáni používať ako náhradu za mäso).
Semená na klíčenie Mladý jačmeň
Klíčky jačmeňa obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie a tiež obsahujú veľa kyseliny foliovej, draslíka, magnézia, ľahko vstrebateľného železa a vitamínu C a B12. Preto veľmi dobre pôsobia na nervový systém. Po ich konzumácii sa zlepšuje koncentrácia, preto ich odporúčame mentálne pracujúcim ľuďom, tehotným ženám, pri detoxikácii a redukcii váhy. Vysoký obsah chlorofylu znižuje obsah kyselín v tele a podporuje vyváženosť kyselín a zásad.
Semená na klíčenie Reďkovka Red purple
Nová odroda Red purple s tmavofialovými listami a červeno-bielou stonkou má výraznú, ostro korenistú chuť a je veľmi výživná. Klíčky nielen dobre chutia, ale aj krásne zdobia tanier, na ktorom ich podávate. Obsahujú veľa vitamínu C - posilňujú imunitu a pri nachladnutí podporujú vykašliavanie hlienov. Vďaka vysokému obsahu síry zlepšujú stav pokožky, vlasov a nechtov. Sú vhodné do šalátov, nátierok, na chlebíčky a ako prísada do polievok.
Semená na klíčenie Pikantná zmes
Zmes semien obsahuje rôzne odrody rastlín, ktorých klíčky vytvárajú pikantnú chuťovú kompozíciu. Vďaka rozmanitosti druhov obdržíte v jednom balení veľlké množstvo živín, minerálnych látok, aminokyselín a vitamínov. Obsahujú veľa vápnika, železa, horčíka, draslíka, síry a mnoho stopových prvkov (jód, mangán, lítium, selén). Pravidelná konzumácia klíčkov znižuje množstvo zlého cholesterolu v krvi (pôsobia antiskleroticky) a reguluje trávenie. Klíčky sú vhodné ako doplnok do šalátov a sendvičov.
Semená na klíčenie Brokolica
Klíčky semien brokolice sú zdrojom najhodnotnejších živín pre organizmus: vitamíny A, C, B1, B2, PP, stopové prvky (vápnik, železo, fosfor, horčík), enzýmy a ďalšie. Najcennejší v brokolici je sulforafan - protinádorová látka, ktorá je v klíčkoch obsiahnutá 200x viac ako vo vyrastenej brokolici. Naviac klíčky pomáhajú znižovať krvný tlak, pôsobia preventívne proti mŕtvici a ochoreniam kardiovaskulárneho systému. Vzhľadom na vysoký obsah antioxidantov posilňujú imunitu a nervový systém. Majú pikantnú chuť, hodia sa do šalátov a sendvičov.
Semená na klíčenie Rukola
Všeobecne posilňujú a omladzujú organizmus. Vláknina a mastné kyseliny obsiahnuté v klíčkoch stimulujú chuť k jedlu, zjednodušujú trávenie, detoxikujú, posilňujú imunitu, zlepšujú krvný obeh a pôsobia antibakteriálne a proti vzniku nádorov. Tiež sa používajú ako afrodiziakum. Sú tiež bohatým zdrojom fosforu, horčíka, medi, draslíka, síry, vápnika, železa a vitamínov A, C, F, B. Majú príjemnú chuť a používajú sa v studenej i teplej kuchyni.
Semená na klíčenie Pšenica
Pšeničné klíčky sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínov A, B, C a E. Obsahujú tiež horčík, vápnik, fosfor, železo, niacín, thiamín a kyselinu pantotenovú. Pravidelná konzumácia chráni telo pred útokom voľných radikálov, pôsobia tiež proti starnutiu a zaisťujú správne fungovanie svalov vrátane srdcového svalu a nervového systému. Posilňujú imunitu, pokožku, vlasy, nechty a kosti. Klíčky sú pripravené na konzumáciu vtedy, keď biele korienky dosahujú dĺžku zrna. Vďaka jemnej chuti sú skvelou prísadou do jedla pre deti, do všetkých druhov pečiva, sendičov a vitamínových drinkov.
Semená na klíčenie Čínska zmes
Je zložená z druhov, ktoré sa využívajú v čínskej kuchyni. Sú neoceniteľným zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín, znižujú hladinu zlého cholesterolu v krvi a obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré bránia tvorbe rakoviny a srdcových ochorení. Vzhľadom k obsahu kyseliny listovej sa odporúčajú hlavne tehotným ženám.Chutia skvele ľahko opražené na malom množstve oleja, ako príloha k jedlám z ryže a tiež ako samostatné jedlo. Odporúčame k priamej konzumácii.
Semená na klíčenie Šošovica
Obsahujú kyselinu listovú, preto sa odporúčajú hlavne tehotným ženám. Táto látka ovplyvňuje správny vývin mozgu a nervovej sústavy dieťaťa. Sú tiež vynikajúcim zdrojom vitamínu C, pôsobia proti vírusovým infekciám a majú protirakovinový účinok. Tiež poslúžia ako bohatý zdroj bielkovín, vitamínov B1, B2, PP, vápnika, fosforu, železa, karoténu. Vláknina pomáha odstraňovať z tela toxíny. Môžu ich jesť ľudia, ktorí nemôžu konzumovať jedlá obsahujúce železo. Skvelá prísada do šalátov, sendvičov, hlavných jedál a tvarohových nátierok.
