V cene kupónu je zahrnuté:
- 1 ks kvitnúceho čaju podľa vlastného výberu
- na výber príchute: Posvätný lotos, Oceán búrok, Purpurová lucerna, Strieborné šťastie, Bozk milencov, Kvitnúce bohatstvo, Dvojité šťastie
Skvelý bonus 6+1 zadarmo!
Kvitnúce čaje sú maličkým klbkom vytvoreným z usušených čajových lístkov a kvetov zviazaných do guľôčky. Tá sa pri zaliatí horúcou vodou začne roztvárať a vykvitne z nej kvet. Rastliny používané na výrobu kvitnúcich čajov sú väčšinou jemné a v priebehu niekoľkých minút sa rozvíja ich vôňa a zafarbenie. Typickým miestom ich výroby je čínska provincia Yunnan.
Čaje sú vyrobené prevažne z bieleho čaju s prídavkom strieborných ihličiek. Pridané su kvety amarantu, chryzantémy, jazmínu, ľalie, ibišteka a osmantusu.
Kvitnúce čaje od nás sú dovezené priamo z Ázie, kde sú ručne vyrábané a sú ohodnotené certifikátom kvality.
História a tradícia
História je veľmi nejasná. Jeden názorový tábor sa prikláňa k tomu, že kvitnúci čaj je modernou kreáciou, ktorá má iba 10 - 15 rokov, čo sa datuje asi do obdobia, keď sa tieto čaje dostali aj na trhy mimo Číny. Druhý názor je, že jeden konkrétny tvar, alebo druh je starý minimálne niekoľko storočí a poukazujú na neho referencie v starovekej čínskej literatúre. Pripúšťa však, že ostatné druhy kvitnúcich čajov sú dielom rokov nedávnych.
Umenie výroby výstavných čajov je staré niekoľko storočí. V čínskej literatúre sa spomína prvýkrát v období dynastie Son v rokoch 960 – 1279. V starých kronikách sa píše, že „čajové lístky boli vo zväzku s kvetinami pre potešenie cisára“, aj keď ten ich nikdy nepil, pretože v tejto forme to bol čaj určený skôr na vizuálny zážitok.
Prémiové odrody sa na výrobu týchto čajov nepoužívali až do doby, kým nejaký šikovný čínsky obchodník neprišiel s nápadom exportovať tieto produkty milovníkom čaju do iných krajín. Od vtedy sa vyrába aj pre konzumné účely a to z najkvalitnejších odrôd čajových rastlín.
Ručne vyrábané kvitnúce čaje pochádzajú zo záhrad v juhovýchodnej časti čínskej provincie Yunnan, blízko hraníc s Laosom a Vietnamom. Čierne, zelené a biele čaje sú zbierané za skorého rána, pričom sú stále vlhčené rosením. Proces výroby sa začína vyselektovaním a triedením čajových lístkov do zväzkov rovnakej dĺžky, sú splošťované valcovaním a zošívané hodvábom do rôznorodých tvarov a zhlukov, ako napr. guľôčky, huby, kónusy, srdcia, tvary broskyne či lucerny. Ešte pred samotným procesom zošívania bývajú parfémované jazmínom, alebo inými jemnými kvetmi s cieľom vytvoriť výraznejší čuchový vnem. Niektoré jednoduché tvary sú vyrobené v priebehu minúty, komplikovaný dizajn sa tvorí aj 10 - 15 minút. Po dokončení sa čajové guľočky podrobia sušeniu pri teplote 212 stupňov po dobu dvoch hodín. Po ňom nasleduje oxidácia a vypaľovanie, čo je posledný proces pred zabalením.